Rauwe spinazie stamppot met kaas

Rauwe spinazie stamppot voor krachtpatsers


Net zo sterk als Popey worden? maak dan eens rauwe spinazie stamppot. Een lekker en super eenvoudig recept voor 4 personen. Het recept is vegetarisch, dat is ook voor de vleeseters best wel eens lekker. Wil je toch een stukje vlees? Dan serveer je er toch gewoon een lekkere verse rookworst bij.

Ingredienten


1kilo aardappelen
snufje zout en peper
nootmuskaat (evt niet per se nodig)
500 gram verse spinazie
350 gram jongbelegen kaas
1,5 dl. melk
40 gram boter
1 el. azijn

Hoe maak je een eenvoudige spinazie stamppot?


Stap 1 - De aardappels schillen en in gelijke stukken snijden.
Stap 2 - Kook de aardappels in een grote pan (straks moet de spinazie er nog bij passen en dat neemt in eerste instantie veel ruimte in) gaar met een beetje zout
Stap 3 - Was de spinazie, doe dat voorzichtig zodat de blaadjes niet kneuzen.
Stap 4 - De jongbelegen kaas in kleine blokjes snijden
Stap 5 - Als de aardappels gaar zijn (na een minuut of 25) de aardappels afgieten
Stap 6 - Stamp de aardappels fijn en roer de boter en de melk er door heen.
Stap 7 - Nu de spinazie, een snufje zout en of peper  naar smaak, en de azijn door de puree scheppen.
Stap 8 - De stamppot blijven omscheppen en warm laten worden.
Stap 9 - De kaasblokjes door de stamppot roeren
Stap 10 - Aan tafel !

Een andere lekkere variant op dit recept is met cashewnoten. Let op dat de noten pas op het laatst door de stamppot gaan, als ze te warm worden zijn ze niet lekker meer. Natuurlijk kan je ook gebakken spekjes toevoegen als je zin hebt in een zoutere variant.

Meer informatie over spinazie

Spinazie is calorie-arm, rijk aan kalium, ijzer en vitamine E.

Fabel over Popey
In het verleden heeft men mij mooi voor de gek gehouden, inclusief mijn bloedeigen moeder. In spinazie zit veel ijzer en daar zou ik dan heel sterk van worden, net als Popey the sailorman. In spinazie zit inderdaad wel aardig wat ijzer maar in vergelijking met heel veel andere poducten valt het ijzergehalte heel erg mee. In 100 gram spinazie zit ongeveer 3 mg. ijzer en dat is echt niets bijzonders. In 100 gram tomatensaus zit veel meer ijzer. Hmm zou mijn moeder dat geweten hebben en mij bewust hebben voorgelogen in de hoop dat eindelijk een keer een bord groente zou eten?
Rectificatie 25 juli 2011: van spinazie kan je wel sterk worden, niet door het ijzer maar wel door het Nitraat. Artikel over krachtvoer spinazie

Niet meteen tandpoetsen na eten van spinazie
In spinazie zit oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van de tanden. Je tanden kunnen daardoor een beetje ruw aanvoelen. Als je na het eten van spinazie meteen je tanden gaat poetsen vergroot je juist die schade. Ei en melk (of room) daarentegen maken het oxaalzuur onschadelijk.bron: food-info.net
Zou dat de reden zijn waarom er vaak een gekookt eitje op de spinazie ligt?

Laat je vooral niet weerhouden om spinazie te eten. Spinazie is en blijft heel gezond


Geen opmerkingen:

Een reactie posten