Hete bliksem stamppot

Hete bliksem is en oud recept bij kinderen.

Let wel even op met de kids, hete bliksem is heet! Door het hoge watergehalte van de appels blijft de stamppot langer heet dan je zou denk dus wel even goed blazen! Van dit recept zijn heel veel varianten bekend. Een van de bekendste varianten is met handperen in plaats van zoete appels. Je zal ook merken dat het ene recept uitgaat van veel zoete appels en het andere recept gaat uit van meer zure appels. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de exacte hoeveelheden. Een andere variant is donder en hete bliksem, dat is de variant met ham en franse mosterd.

Ingredienten voor hete bliksem


750 gr zoete apppels (bijvoorbeeld de royal gala)
250 gr zure appels (bijvoorbeeld goudreinetten) 


1,25 kg kruimige aardappels
40 gram boter
3 dl water
snufje zout

Hoe maak je hete bliksem?


Stap 1 - De aardappels schillen en in gelijke stukken snijden
Stap 2 - Schil de appels. Haal de klokhuizen er uit en snij de de appel in 4 stukken.
Stap 3 - Zet een flink pan met ruim water op het vuur en breng de aardappels en de appels met een snufje zout aan de kook.
Stap 4 - Als de boel kookt zet je het vuur iets lager en laat je de het gaar koken in een minuut of 20.
Stap 5 - Als de aardappels gaar zijn kan de boel afgieten
Stap 6 - Stampen stampen stampen
Stap 7 - Aan tafel!

Natuurlijk kan je bij dit recept ook spekjes uitbakken, smaakt heerlijk. Met een lekkere rookworst is het feest compleet. Voor de liefhebbers: Hete bliksem met bloedworst is ook een prima combinatie.
Er zijn ook recepten met bijvoorbeeld chorizo en paprika. De blokjes chorizo bak je in een koekenpan en daar bak je even later ook de paprika in mee.Geen opmerkingen:

Een reactie posten