maandag 25 juli 2011

rectificatie: spinazie is wél krachtvoer

Om maar met de deur in huist te vallen, ik moet mezelf rectificeren. Ik heb op de pagina over rauwe spinazie stamppot verkeerde informatie gegeven. In heb geschreven dat je van spinazie helmaal niet net zo sterk kan worden als Popey. Dat is omdat er wel behoorlijk wat ijzer in spinazie zit maar nou ook weer niet zo heel erg veel. In 100 gram spinazie zit ongeveer 3 mg. ijzer en dat is echt niets bijzonders. In 100 gram tomatensaus zit veel meer ijzer.


Op zich klopt die informatie wel maar uit Zweedse onderzoekers hebben ontdekt dat sporters na het eten van een bord spinazie wel beter presteerden. Spinazie zorgt voor een efficiëntere energievoorziening van de spieren en het uithoudingsvermogen neemt toe. Nu komt het verraderlijke: vroeger dacht men dat ijzer daar de oorzaak van was maar uit dit onderzoek blijkt dat niet het ijzer, maar nitraat de oorzaak is van het betere uithoudingsvermogen.


Nitraat in spinazie
Nitraat heeft een hele slechte naam als het gaat om nitraat in de voeding. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in Nitriet en van Nitriet dacht men dat kankerverwekkend zou zijn. Volgens fysioloog Weizberg is bewijs daarvoor heel mager. De laatste jaren komen steeds meer positieve effecten van Nitraat naar voren. Zo is het goed voor het verlagen van de bloeddruk en het gaat klontering van het bloed tegen. De efficiëntere energieproductie komt daar nu bij. Volgens Weizberg is Niraat dus eerder een 'good guy' dan een 'bad guy' 


Het advies van Weizberg is overigens niet om elke dag extra nitraat te gaan eten, daarvoor is het effect op lange termijn nog te onzeker. In de Popey formule ziet hij geen bezwaar dus een flink bord spinazie voor een zware prestatie kan geen kwaad. 
Bron: Trouw
Troost voor hen die spinazie niet lekker vinden: in andere bladgroenten zit ook veel nitraat. 
Je zou dus bijvoorbeeld de rauwe andijvie stamppot eens kunnen proberen. 


Tour de France
Wat ik me wel afvraag bij het lezen van zo'n artikel is dan: zou spinazie nou meteen op de dopinglijst komen voor de renners van de Tour de France? In het onderzoek bleken sporters na het innemen van nitraatpillen (een paar dagen het equivalent van een bord spinazie) ongeveer 5% beter te presteren op de hometrainer. Dit was wel bij een sub-maximale inspanning maar men verwacht dat het bij een maximale inspanning ook zou werken. Straks zitten de dopingcontroleurs ook nog bij de renners aan tafel om te kijken of ze geen spinazie eten. Zou Cadel Evans de dag van de individuele tijdrit spinazie hebben gegeten? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten