dinsdag 20 november 2012

Vegetarische boerenkool stamppot


Bij boerenkool denken de meeste mensen ook meteen aan een groot stuk rookworst en waarschijnlijk ook wel aan lekker uitgebakken spekjes. Het kan ook heel anders, je kunt met boerenkool ook heel lekker een dagje vegetarisch eten. Een lekker recept voor de flexitariër.

In deze stamppot gaan we heerlijke ingrediënten doen: wat dacht je van blokjes belegen kaas, cashewnoten en plakjes gebakken winterpeen. Normaal maak je de boerenkool smeuïg met het kookvocht of met een scheutje melk maar deze keer doen we dat met een klein kuipje smeerkaas sambal (lekker romig en het geeft net een beetje extra pit aan de boerenkool zodat je iets minder ruig met het zout kan omgaan)
vegetarische boerenkool stammpot is ook heel erg lekker

Ingrediënten voor vegetarische boerenkool stamppot

·         1 winterpeen
·         Beetje olie om in te bakken
·         300 gram belegen kaas
·         1 kilo kruimige aardappels
·         750 gram boerenkool
·         100 gram cashewnoten
·         1 klein bakje smeerkaas met sambal
·         Peper en zout naar smaak

Hoe maak je deze lekkere vegetarische boerenkool?

·         De aardappels schillen en in gelijke stukken snijden
·         Zet de pan met de aardappels, een beetje zout en de boerenkool bovenop met een beetje water op het vuur en laat het geheel in ongeveer 25 minuten gaar koken
·         De winterpeen schrappen en in dunne plakjes snijden
·         De winterpeen in een koekenpan of wok doen met een beetje olie en de wortelen in ongeveer 15 minuten gaar bakken (eventueel wat extra kruiden toevoegen voor de liefhebber)
·         De kaas in blokjes snijden
·         Als de boerenkool klaar is giet je deze af, dan de smeerkaas erbij doen en dan lekker stampen tot je een lekker smeuïge stamppot hebt
·         Dan de blokjes kaas en de cashewnoten over de boerenkool verdelen
·         Naar smaak peper en zout toevoegen
Klaar!
Zo maak je boerenkool weer eens op een heel andere manier. Ps de truc met het toevoegen van een beetje (of lekker veel mjam!) smeerkaas kan je met bijna alle stamppotten toepassen.


zondag 19 augustus 2012

Blote billetjes in het gras snijbonenstamppot


Ik wist werkelijk niet precies wat het was: blote billetjes in het gras. Dat het een soort stamppot was, dat was me bekend maar wat er in zit??? Hoe je het maakt?? Ik had geen idee maar de naam is te leuk om het recept links te laten liggen dus ik ben op onderzoek uitgegaan en heb het antwoord gevonden.

Blote billetjes in het gras is snijbonenstamppot met witte bonen. De blote billetjes, dat zijn de witte bonen en de groene snijbonen is natuurlijk het gras.

Kindergeluk: Zelf snijbonen door de molen halen

Snijbonen kun je makkelijk gesneden kopen al is zelf door zo’n snijmolen halen wel zo leuk. Dat was vroeger een klusje wat ik mocht doen thuis. Ik weet dat ik het geweldig vond. We hadden zo’n apparaat die aan het aanrecht geschroefd kon worden. Er zat een handvat aan en die moest je dan ronddraaien. Aan de bovenkant zaten gaten en daar konden de snijbonen in. Aan de achterkant kwamen ze er keurig gesneden weer uit, behalve als je zo’n enthousiaste kleuter haar gang liet gaan. Het molentje moest zo snel mogelijk draaien en de snijbonen werden er met een rotgang doorheen gejaagd. De snijbonen werden dagen later nog achter het fornuis teruggevonden. Toch mocht ik het elke weer doen, mijn favoriete klusje in de keuken, ik heb een moeder met engelengeduld. Om een lang verhaal kort te maken: je kunt snijbonen zelf snijden of je koopt ze kant-en-klaar in een zak.
Omdat stamppotten zo lekker zijn om in te vriezen doen we deze keer een recept voor 6 personen, de overige porties doe je in een bakje en die zet je in de vriezer voor die dagen dat je geen zin of tijd hebt om te koken.

Ingrediënten voor blote billetjes in het gras

·         1,5 kilo aardappelen (kruimige)
·         100 gram spekblokjes
·         600 gram snijbonen
·         1 flinke pot witte bonen
·         Ongeveer 250 ml. Melk
·         Beetje boter
·         Peper en zout (versgemalen natuurlijk)

Bereiding Blote billetjes in het gras

·         De aardappel schillen en in een pan met een beetje zout gaar koken in 20 a 25 minuten
·         In pan 2 koken we de snijbonen gaar in ruim water (ongeveer 10 a 15 minuten)
·         In pan 3 verwarmen we de witte bonen
·         In pan 4 bakken we de spekjes uit
·         De melk kort in de magnetron verwarmen
·         Nu gaan we de aardappelpuree maken: giet de aardappels af en met een stamper ga je de aardappels te lijf. Doe de boter (1 eetlepel) en de melk erbij om er een mooie smeuïge puree van te maken
·         De snijbonen en de witte bonen afgieten en samen met de uitgebakken spekjes door de puree roeren
·         Klaar !
Veel mensen vinden dat een stamppot niet compleet is zonder lekkere rookworst. Ik kan ze geen ongelijk geven. Rookworst smaakt heerlijk bij deze stamppot. Je kunt de rookworst op de aardappels leggen tijdens het koken, je hebt toch al zoveel pannen in gebruik bij dit recept.


dinsdag 14 februari 2012

Themadag stamppotten bij Jan Visser Museum

Het Jan Visser Museum in Helmond staat op zondag 26 februari in het teken van stamppotten. Het is al de 7e keer dat het museum een stamppot dag zal organiseren. Tegen een kleine vergoeding kan natuurlijk ook van de stamppot geproefd worden. Er is keuze uit 3 soorten stamppotten: die met wortel, zuurkool en natuurlijk de vertrouwde boerenkool. Natuurlijk is er ook vlees bij: gehaktballen, spek en rookworst. Hmmm wat een lekker museum.
Een leuke en lekkere manier om meer te weten te komen over de eetgewoontes op het Brabantse platteland. Zo kan je zien dat in vroeger tijden niet raar was om een pan met stamppot op tafel te zetten en daar met de hele familie uit te eten, best praktisch voor wie niet graag aan de afwas staat. Kan je mooi de Aardappeleters van Van Gogh naspelen.
De toegang voor het museum is gratis op de stamppot themadag. De themadag begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Adres:
Jan Visser Museum
Keizerin Marialaan 5
5702 NR Helmond